Hälsosamma efterrätter, mellanmål & snacks

10.03.2018

Jag älskar att baka! Jag improviserar ofta, tar det som finns hemma eller provar smakkombinationer jag i stunden får för mig kan bli gott. Ibland lyckas jag, ibland inte. Prova du också!

Här kommer några av mina favoriter:

Michaelas Kolatårta

Botten
10 dadlar
5dl mandelmjöl/havremjöl
en nypa vaniljpulver
1 tsk kardemumma
lite vatten
Mixa till en slät smet och bred ut i önskad form. Jag använde en rund pajform med standard mått.

Mellanlager
1,5 dl Kolasås*/kondenserad kokosmjölk
2,5 dl Cashewsmör**
1 rejäl nypa Himalaya salt
Mixa till en slät smet och bred ut över botten.

*Egen kolasås gör du enkelt genom att koka 2 dl kokosmjölk(den tjocka massan) med ca 1/2 dl agavesirap. Koka på svag värme tills den blivit gyllenbrun och tjocknat något.
**Egen cashewsmör gör du genom att blötlägga ca 5 dl naturella nötter i ca 5 timmar. Mixa till en slät smet. Finns att köpa färdig annars.

Topping:
Toppa med ett tunt lager kolasås och valfria nötter, tex pecannötter. Strö över lite kokossocker.

Låt stå ett par timmar i kylen innan servering! Går även bra att frysas.

Enjoy!


Chokladbollar på svarta bönor.

Mixa svarta bönor (en burk färdigkokta,avsköljda bönor), med honung efter smak, ca 2-3 msk kakao, en nypa vaniljpulver och ca 1,5 dl havregryn. Gör bollar av smeten och rulla de i tex kokosflingor, hampafrön, bipollen eller krossade nötter.

Godisremmar.
Gör enkelt dina egna godisremmar, så enkelt och så gott! Gör en smoothie på valfria bär och frukt tex jordgubb, banan och dadlar. Tillsätt helst ingen vätska. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut smeten över plåten. OBS! Det behöver vara ett tunt lager. Låt sedan torka i ugnen på ca 45 grader. Tex över natten. Voila! Håller sig i några dagar i burk med lock i kylskåpet.