Huskurer.

05.03.2018

I mitt husapotek ser jag till att det finns timjan - färsk och/eller torkad, saft av fläderbär, svarta vinbär, citron, ingefära, honung och gurkmeja. Lök är något vi ofta har hemma och något vi använder både i matlagning och vid sjukdom.

Här kommer några enkla men väldigt effektiva tips på huskurer som passar i vintertider. Lycka till och krya på dig!

Med kärlek,

Michaela

~*~

Vid förkylning/symptom på förkylning:
Drick tè på timjan, tè på färsk ingefära och citron eller saft av fläderbär (Obs! Bär,inte saft på blommorna). Blanda 1 tsk torkad ingefära, 1 tsk gurkmeja med 1 tsk honung, ät som det är eller blanda ut i en kopp ljummet vatten och drick 3 ggr om dagen.

Vid hosta:
Drick tè på timjan, dela en gul lök i 4 delar, lägg i en värmetålig bunke, häll över hett vatten och ställ under sängen vid huvudänden över natten.

Vid feber:
Drick saft av fläderbär eller svarta vinbär. Du kan även äta vinbären som de är eller blanda i en smoothie.

Vid huvudvärk i samband med feber, lägg en skiva citron under fötterna i dina strumpor. Låt den ligga kvar så länge det känns bekvämt, men minst 10-15 min.

Recept


Timjan tè
Koka upp 1 liter vatten med en näve torkad eller färsk timjan. Koka tills dess att vattnet fått lite färg. Låt svalna något innan du dricker.

Ingefära och citron tè
Koka upp en liter vatten tillsammans med ca 5 cm färsk ingefärsrot. Låt koka i 10-15 min.
Kör i mixern och sila bort de grövre bitarna genom en finmaskig sil. Pressa i saften av en ekologisk citron. Tillsätt ev lite honung. Häll över på termos om du vill ha det varmt eller i tillbringare och förvara i kylen om du föredrar ett svalt tè.

Svalkande Smoothie
Ingredienser
1 dl svarta vinbär,gärna frysta
1 msk chiafrön
2 färska dadlar/ 2 msk honung
1 dl kokosmjölk
1/2-1 dl vatten
Mixa och låt stå 5-10 min. Häll sedan upp på glas och drick.