Pitta 

10.03.2018

Elden är Pittas element och står för kraft, energi, riktning, värme och matsmältning. Pittas plats i kroppen är tunntarm, lever, galla och ögon. Sommaren är Pittas årstid. Alla som har mycket Pitta i sig vill normalt dra sig undan solen in i skuggan denna tid, då värmen ökar doshan. Nedan kommer några  tips på svalkande måltiden som passar denna årstid.

Frukost

Fruktsmoothie
Mixa mango, annanas, 3 dadlar, 1 tsk chiafrön och 1 dl kokosmjölk. Toppa med rostade kokosflarn, pumpakärnor och torkad fikon. Njut!

Chiapudding
Blanda 3 msk chiafrön, 2 dl sojamjölk och 1 krm vaniljpulver. Låt stå över natten. Toppa med frukt, bär och frön tex nektarin, hallon och kokosflarn, ett sött saftigt päron, nyplockade smultron och solroskärnor eller jordgubbar, smultron, dadlar och pumpakärnor. 

För en Pitta med stark hunger kan du lägga till ett ägg till frukosten, alternativ en skiva grovt bröd.

Lunch/Middag

Grönsallad med ärtkräm.
Blanda olika sorters gröna bladgrönsaker, gurka, alfaalfa groddar, grön paprika och färsk zuccini. Du kan även lägga till tex en bit rökt tofu.
Mixa gröna ärtor, lite olivolja och färsk basilika till en slät kräm.
Toppa salladen med krämen, ärtskott och pumpakärnor.
Tips!
Krämen kan även användas som en dipp till tex grönsaksstänger eller som pålägg på smörgåsen.
Blanda gärna i gröna blad från det vilda tex kirskål, svartvinbärs blad och maskrosblad.

Ugnsbakade rotfrukter med Quinoa.
Skär pumpa, palsternacka och rotselleri i för dig,lagom stora delar. Lägg på en plåt, ringla över olivolja och krydda med en rejäl knippa färsk rosmarin. Baka i ugnen i ca 200 grader tills de blivit mjuka.
Koka Quinoa enligt anvisning.
Lägg upp allt på en tallrik, toppa med smörstekt grönkål och hampafrön.

På grillen
Prova olika sorters grönsaker tex spetskål, paprika och zuccini. Pensla med olja och krydda med en liten nypa himalaya salt och grilla tills de fått lite färg. Kan ätas tillsammans med en grönsallad, eller hemmagjorda rotfrukts pommes. (Skär valfria rotfrukter i stänger och baka i ugnen med salt, Ghi och finhackad persilja tills de fått färg och är mjuka).

Svalkande dryck
Drick upp kokat, avsvalnat vatten. Smaksätt det med ett rejält knippe färsk mynta i, som kyler invändigt. Du kan även använda färsk koriander, hallon, eller blanda havtorn och svartvinbärs blad.
Clippers Wild berries tè är supergott även i svalt vatten!
Drick gröna tèer, undvik,om möjligt kaffe.

Njut!