Vata

10.03.2018

Vatas element är luft och rymt. Det står för rörelse, kreativitet, tomhet och lätthet. En person med mycket Vata i sig har lätt för att byta riktning i livet, är spontan och ofta konstnärligt lagd. Obalans kan ge sig i uttryck som en känsla av tomhet och vilsen, avsaknad av förankring och frusenhet. Förstoppning och avsaknad av hunger är också tecken på Vata obalans. Hösten är Vatas årstid. Vatas plats o kroppen är tjocktarm, nervsystem och hörseln.


Du balanserar Vata med regelbundenhet, rutiner - med utrymme för spontanitet, oljemassage, närhet och varm, vällagad, oljig/gräddig mat. Att vistas ute i naturen, skogen eller vid en öppen eld är också mycket balanserande för Vata.


Här kommer tips på mat som passar Vata.

Frukost

(Om du är hungrig)

Välkokt havregrynsgröt, kryddat med gurkmeja, kanel och finrivet äpple. Blanda gärna i havregrädde, några droppar sesamolja och en klick honung när gröten svalnat något.
Tips! Lägg havregrynen i blöt över natten. Du kan även tillsätta en tsk chiafrön och några russin. Drick gärna tè till frukost, som Vata balans tè eller Yogi tè Classic Chai.

Variera kryddning med tex saffran, kardemumma.

Om du inte är hungrig, kan du istället drick varmt vatten med citron i. Gör gärna yoga eller lätt stretching efteråt och ät sedan frukost om hungern kommer. Du kan även drick varm valfri mjölk, kryddad med gurkmeja och lite svartpeppar. Mixa valfri mjölk med 5 mandlar, 2 dadlar, saffran och 1 tsh Ghi/sesamolja. Värm upp och drick.

UNDVIK kaffe.

Lunch/middag

Varm rotfruktssallad.
Ugnsbakade rotfrukter som morötter, palsternacka, rödbetor, rotselleri osv, tillsammans med matvete och quinoa. Krydda med färsk basilika, timjan eller rosmarin och en nypa salt.

Soppa.
En matig gräddig soppa på tex pumpa eller rödbeta är perfekt under hösten. Fräs lök, vitlök och kryddor, tex örtsalt, peppar, gurkmeja. Lägg ner grönsakerna du valt och fräs en stund. Häll på vatten och koka tills grönsakerna mjuknat (ej överkokta), mixa med stavmixer. Är du väldigt hungrig kan du äta 1-2 skivor grovt, ekologisk bröd till, tes surdegsbröd. Helst rostat med smör på. (Tips! För dig som är vegan finns Naturli - Vegan bredbart. Den är ekologisk och gjord av raps, kokos, shea och mandel).

Njut!